Ter nagedachtenis aan Hans Coumans zal volgend jaar het langverwachte oeuvreboek "Hans Coumans, man van de heuvels" verschijnen. Na het overlijden van Hans Coumans in 1986 zijn diverse succesvolle exposities georganiseerd, waaronder in 1987 in Centrum Concarde in Valkenburg aan de Geul en daarna in 1997 in het Museum Land van Valkenburg, echter nooit heeft dit geleid tot een blijvende tastbare herinnering. Zodoende is zo'n 10 jaar geleden het idee ontstaan om het leven en werk van Hans Coumans blijvend toegankelijk te maken door middel van een oeuvreboek. Vanaf 2010 heeft er dan ook een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden met als doel om het nalatenschap van Hans Coumans te documenteren om het daarmee blijvend te behouden en bij een breder publiek bekend te maken. Een hoogtepunt was ongetwijfeld de overzichtstentoonstelling "mijn leven, mijn werk" in 2014 in het Museum Land van Valkenburg. Deze tentoonstelling gaf aan de hand van circa 400 werken op kleurrijke wijze een doorsnede over het leven van de schilder. Deze werken zijn gedurende de tentoonstelling in het atelier van het museum gefotografeerd ten behoeve van het boek.

Het artistieke oeuvre van kunstschilder Hans Coumans kent vanwege de natuurmotieven, stadsgezichten, stillevens, de olieverfportretten en houtskool snelportretten, de decoratieve en maatschappijkritische werken een breed karakter, waarmee de schilder de tijdgeest vanaf het begin van de jaren 60 tot en met halverwege de jaren 80 op beeldende wijze portretteert. Terwijl de officiële kunstwereld in de periode na de oorlog de figuratieve kunst dood had verklaard, schilderde non-conformist Hans Coumans tegen de mainstream in in een 'levendige' impressionistische stijl. Zodoende onderscheidde de schilderkunst van Hans Coumans zich duidelijk in een periode in de kunstgeschiedenis waarin alles collectief anders moest in de kunsten en uiteindelijk velen 'hetzelfde' deden. De schilder praktiseerde geen "l'art pour l'art", zijn bezieling voor het schilderen kwam voort vanuit een grote liefde voor ut lêve. Zijn schilderijen vormen de getuigenis van een diepe verwondering voor de schoonheid van de natuur. Met zijn persoonlijke oeuvre, de natuurmotieven, toont Hans Coumans een indringende perceptie op het fenomeen het leven (de numineuse natuur), waarmee hij wilde aanzetten tot "... kijken kijken!!" en bewustwording van de grootsheid van dit bijzondere fenomeen, waar de toeschouwer onderdeel van uitmaakt. Hoewel Hans Coumans destijds gedurende zijn leven weinig succesvol het figuratieve Coumansisme als antidogma poneerde, waarmee hij de hegemonie van de non-figuratieve mainstream Postmoderne (abstracte/conceptuele) kunst - feitelijke de arrogantie - op humoristische wijze bekritiseerde en pleitte voor de broodnodige volledige vrijheid in de kunsten, zou die volledige vrijheid zich uiteindelijk na zijn dood toch gaandeweg aandienen. Vanaf het einde van de jaren '80 gingen ook andere kunstschilders weer impressionistisch schilderen en zou het impressionisme langzaamaan weer worden geherwaardeerd in de officiële kunstwereld. Dit maakt, dat het artistieke oeuvre van Hans Coumans van bijzondere waarde is en zodoende relevant voor de Limburgse kunst van de tweede helft van de 20e eeuw.
Met verschijnen van het oeuvreboek "Hans Coumans, de man van de heuvels" wil de Stichting de begaafde en veelzijdige kunstschilder Hans Coumans onder de aandacht brengen en zijn oeuvre bij een breder publiek bekend maken. Het oeuvreboek is door de vele paginavullende foto's van de schilderijen, aangevuld met persoonlijk fotomateriaal en de vele anekdotes een bijzonder kleurrijk geheel, welk een bijzondere aanvulling vormt op de literatuur over de Limburgse kunst in de 20e eeuw. |
Onderzoek oeuvre: Serge, Jarosj, Carmen en Christine Coumans
Redactie teksten: Danielle Puts, Nelleke van Tuyl
Biografie 2010 initiële versie (klik hier ): Emile Ceelen, Serge Coumans
Redactie beschouwing oeuvre: Peter en Martine Driessen
Eindredactie: Serge Coumans
Fotografie werken: Robin Heemstra
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het boek-project, raadpleeg de website dan regelmatig. Indien u alvast (vrijblijvend en kostenloos) een exemplaar wilt reserveren, dan kunt u een bericht sturen naar het email-adres op de contactpagina. U wordt dan opgenomen in de mailinglijst van Stichting Hans Coumans en ontvangt ruim voorafgaand aan de boekpresentatie automatisch een invitatie.
Overigens is de stichting nog steeds op zoek naar werk, wetenswaardigheden en/of anekdotes die mogelijk interessant kunnen zijn voor het boek. Mocht u in bezit zijn van werk of informatie voor ons hebben, neem dan contact met ons op via de gegevens op de contactpagina.
|