HANS COUMANS, man van de heuvels
biografie oeuvre artikelen boek stichting contact

 

Introductie

 

Welkom op de website van de Zuid-Limburgse kunstschilder Hans Coumans. De website is in het leven geroepen als onderdeel van een breedvoerig onderzoek naar het leven en werk van de schilder, met als doel zijn artistieke nalatenschap te documenteren en bij een breder publiek bekend te maken. Op de website treft u de biografie aan van de kunstschilder alsook een overzicht van zijn omvangrijke artistieke oeuvre, onderverdeeld in een aantal categorieën. Verder vind u enkele krantenartikelen en achtergrondinformatie over het oeuvreboek 'Hans Coumans, man van de heuvels', dat medio volgend jaar zal verschijnen.

De markante, flamboyante kunstschilder Hans Coumans, befaamd om zijn opvallend bruisende levenskunst en een al even bruisende schilderkunst, wijdde zijn gehele schilderscarrière aan het schilderen van zijn geliefde Heuvelland. Door de grote liefde voor "...ut lêve" (het leven, de numineuze natuur) was Hans Coumans een natuurmens en was hij bijzonder betrokken en uitgesproken (links-dwars) geengageerd, wat uitdrukking vond in zijn schilderkunst. Vooral de natuurmotieven van het typische Heuvelland vormden blijvend een centrale thema, waardoor deze kenmerkend zijn voor zijn schilderkunst - deze zijn dan ook wel te beschouwen als zijn persoonlijke oeuvre. Naast de vrije landschapskunst was hij bedreven in de commerciële portretkunst alsook enige tijd in de decoratieve kunst en vervaardigde hij bovendien talloze kritische werken.
Hans Coumans, kunstbohémien, artistieke vrijbuiter en vrije, autonome geest, een "... cowboy onder de Limburgse schilders" zoals hij zichzelf graag afficheerde, trok zijn eigen plan en liet zich zeker door niemand de wetten en regels voorschrijven. Wars van de tradities en de Roomse moraal in het Zuid-Limburg van de jaren 50 van de vorige eeuw wist hij zich al vroeg als doorgewinterde artistieke vrijbuiter vrijgevochten van de gevestigde maatschappelijke orde en eigenhandig een status te verwerven als vrije en onafhankelijke, bewust autodidact kunstschilder, die leefde van enkel het penseel - "nooit heb ik maar enig beroep hoeven doen op kunstsubsidies!" verkondigde de eerzuchtige schilder veelvuldig met trots.
Als schilder was al vroeg rijp en hoewel hij later zou gaan studeren aan de Maastrichter stadsacademie en in de leer ging bij Charles Eyck, bleek dit als gevolg van zijn eigenzinnige (koppige) en rusteloze aard van zeer korte duur, waardoor hij vooral te beschouwen is als autodidact. Terwijl tijdgenoten naar de mondaine steden trokken waar de nieuwste ontwikkelingen zich afspeelden en aansluiting vonden bij de mainstream Postmoderne (abstracte/conceptuele) kunst, bleef Hans Coumans gehecht aan de romantiek van de Bourgondische volkscultuur en het landschap van de zuidelijke provincie, en lag zijn interesse gedurende zijn gehele schilderscarrière bij het ontwikkelen van het meesterschap oftewel de kunst van "... het echte schilderen". De schilder hanteerde een licht-impressionistische stijl, het zelfbenoemde Coumansisme, welke hij gedurende zijn schilderscarrière doorontwikkelde en perfectioneerde. Hij was gefascineerd, verwonderd, overweldigd door de schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap, dat was in zijn ogen "... onovertroffen in Nederland", dat hij met zijn werk de pracht en de grootsheid van de natuur wilde tonen. Zijn werk kenmerkt zich over het algemeen als bijzonder 'levendig': de schilderijen zijn intuïtief, zitten vol emotie en kennen een opvallend vlotte, losse, elegante (ogenschijnlijk nonchalante) typische Coumans-toets en veelal een warm, uitbundig coloriet. Ondanks dat Hans Coumans slechts een leeftijd van 43 jaar bereikte, was hij een buitengewoon productieve schilder en realiseerde hij een artistieke nalatenschap van enkele duizenden werken.

 

 

© 2019 Hans Coumans, man van de heuvels