INTRODUCTIE   BIOGRAFIE   OEUVRE   BOEK   INTERVIEW   STICHTING   CONTACT
Oeuvreboek

Als eerbetoon aan Hans Coumans wordt momenteel gewerkt aan een omvangrijk oeuvreboek, dat in 2017 (circa 30 jaar na zijn dood) zal verschijnen. Het boek doet uitgebreid verslag van het bewogen leven van Hans Coumans en zijn - ondanks dat hij slechts een leeftijd van 43 jaar bereikte - omvangrijke artistieke nalatenschap van circa 1700 (getraceerde) werken. Diverse schattingen impliceren een oeuvre van ruim 3500 werken, waarvan, naast enerzijds de klassieke thema’s waaronder landschappen, dorpsgezichten, stillevens en portretten en anderzijds de bourgondische genrewerken en politiek/maatschappijkritische werken, een aanzienlijk deel bestaat uit snelportretten, die hij onafgebroken vervaardigde op de talrijke jaarlijkse feesten, markten en braderieën door heel Limburg - dat was feitelijk zijn hoofdbron van inkomsten - maar waarvan er slechts weinige zijn teruggevonden.

Het veelzijdige karakter van het oeuvre waarin Hans Coumans de tijdgeest van de jaren 60 tot en met halverwege de jaren 80 portretteert, naast het feit dat hij een voorloper was van de herwaardering van de figuratieve kunst (impressionisme) in een tijd waarin de abstracte kunst domineerde of ‘in de mode’ was - pas sedert de 80-er jaren van de vorige eeuw begon men in Europa en de VS wederom figuratief te schilderen - maakt hem relevant voor de Limburgse kunst van de periode van de 2e helft van de 20e eeuw. Niet alleen legt hij de vele unieke aangezichten van het Heuvelland vast, eveneens beschrijft hij de op dat moment spelende politieke en maatschappelijke gebeurtenissen in diverse kritisch-satirische werken.

De vele foto's van de prachtige werken, aangevuld met uniek fotomateriaal en bijzondere anekdotes maken het oeuvreboek tot een fraai boekwerk, welk een waardevolle aanvulling vormt op de bestaande literatuur over de Limburgse kunst van de 20e eeuw. De prijs van een 256 pagina's tellend offset gedrukt exemplaar bedraagt €35,-.

Participanten

Onderzoek oeuvre: Serge, Jarosj, Carmen en Christine Coumans
Samenstelling, auteur en vormgeving boek: Serge Coumans, Eindhoven
Medewerking: Emile Ceelen, Valkenburg
Beschouwing oeuvre: Peter en Martine Driessen, Maastricht
Documentatie oeuvre: Museum Land van Valkenburg
Advies: Rob Kooiman, Wijnandsrade
Fotografie werken en vormgeving boek: Robin Heemstra, Eindhoven
Eindredactie: Daniëlle Puts, Eindhoven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het oeuvreboek-project, raadpleeg de website dan regelmatig. Indien u alvast (vrijblijvend) een exemplaar wilt reserveren, dan kunt u een bericht sturen naar het email-adres op de contactpagina. U wordt dan opgenomen in de mailinglijst van STICHTING HANSCOUMANS en ontvangt ruim voorafgaand aan de boekpresentatie automatisch een invitatie.

Overigens is de stichting nog steeds op zoek naar werk, wetenswaardigheden en/of anekdotes die mogelijk interessant kunnen zijn voor het boek. Mocht u in bezit zijn van werk of informatie voor ons hebben, neem dan contact met ons op via de gegevens op de contactpagina.