INTRODUCTIE   BIOGRAFIE   OEUVRE   BOEK   INTERVIEW   STICHTING   CONTACT
Oeuvreboek

Als eerbetoon aan Hans Coumans wordt momenteel gewerkt aan het oeuvreboek 'Hans Coumans, man van de heuvels', dat medio volgend jaar (circa 30 jaar na zijn overlijden) zal verschijnen. Het boek doet uitgebreid verslag van een bewogen leven en zijn - ondanks dat Hans Coumans slechts een leeftijd van 43 jaar bereikte - artistiek oeuvre van circa 1700 (getraceerde) werken. Dat oeuvre omvat hoofdzakelijk de typische thema’s waaronder natuurlandschappen, dorpsgezichten, stillevens, portretten en daarnaast in beperktere mate (commerciële) decoratieve werken als ook de kritische werken. Mogelijk telt het oeuvre ruim 3500 werken, aangezien de hoofdbron van inkomsten hoofdzakelijk bestond uit (houtskool) snelportretten, die Hans Coumans op de talrijke jaarlijkse Limburgse braderieën vervaardigde, maar waarvan slechts een klein deel is terug gevonden.

Het brede karakter van het impressionistisch oeuvre waarin Hans Coumans de tijdgeest van de jaren 60 tot en met halverwege de jaren 80 portretteert, maakt hem relevant voor de Limburgse kunst. Naast zijn vrij werk vormt zijn kritische kunst, waarmee hij met humor herhaaldelijk fel kritiek leverde op politieke en maatschappelijke kwesties, een interessant verslag van die periode uit de Limburgse geschiedenis. Daarnaast schilderde hij in de impressionischtische stijl buiten de mainstream abstracte en conceptuele kunst uit die periode van de kunstgeschiedenis, en was hij daarmee een voorloper van de herwaardering van de figuratieve kunst. Pas vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw begon men in Europa en de VS wederom figuratief te schilderen, en is (o.a.) het impressionisme als schilderstijl uiteindelijk rond de eeuwwisseling wederom volledig geaccepteerd in de kunstwereld.

De vele foto's van de schilderwerken, aangevuld met uniek fotomateriaal en bijzondere anekdotes maken het oeuvreboek tot een kleurrijk boekwerk, welk een waardevolle aanvulling vormt op de bestaande literatuur over de Limburgse kunst van de 20e eeuw. De prijs van een 256 pagina's tellend offset gedrukt exemplaar bedraagt €35,-.

Participanten

Onderzoek oeuvre: Serge, Jarosj, Carmen en Christine Coumans
Samenstelling, auteur en vormgeving boek: Serge Coumans, Eindhoven
Mede-auteur: Emile Ceelen, Valkenburg
Beschouwing oeuvre: Peter en Martine Driessen, Maastricht
Documentatie oeuvre: Museum Land van Valkenburg
Fotografie werken: Robin Heemstra, Eindhoven
Eindredactie: Daniëlle Puts, Eindhoven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het boek-project, raadpleeg de website dan regelmatig. Indien u alvast (vrijblijvend en kostenloos) een exemplaar wilt reserveren, dan kunt u een bericht sturen naar het email-adres op de contactpagina. U wordt dan opgenomen in de mailinglijst van STICHTING HANSCOUMANS en ontvangt ruim voorafgaand aan de boekpresentatie automatisch een invitatie.

Overigens is de stichting nog steeds op zoek naar werk, wetenswaardigheden en/of anekdotes die mogelijk interessant kunnen zijn voor het boek. Mocht u in bezit zijn van werk of informatie voor ons hebben, neem dan contact met ons op via de gegevens op de contactpagina.